Je li riječ o alergiji ili prehladi?

Stigla je zima, a s njom i vrijeme prehlade. Budući da prehlade i alergije imaju velik broj istih simptoma, teško je utvrditi je li riječ o alergiji ili vas samo nešto hvata. Ovdje su načini koji će vam pomoći prepoznati neke razlike između alergija i prehlade kako biste mogli naći pravo olakšanje za svoje simptome. I liječniku je ponekad teško utvrditi razliku između alergije i prehlade. Zašto je tako? Zato što mnogi simptomi mogu biti slični.

an outline of a cloud

Što su alergije?

Ako vaše dijete ima alergiju, to znači da djetetov imunosni sustav  tvar, koja je za većinu ljudi obično bezopasna, doživljava kao prijetnju i počinje se braniti. Te tvari koje mogu potjecati iz izvora kao što je pelud , životinjska perut, plijesan  i grinje  nazivaju se alergenima. Alergije nisu zarazne.

an outline of a cloud

Što je prehlada?

Prehlada se pojavljuje kada virus uspije ući u tijelo. Dječji imunosni sustav reagira tako da napada virus. Neki simptomi prehlade, poput curenja iz nosa i začepljenosti nosa mogu biti vrlo slični alergijama, zato ih je ponekad teško razlikovati. Prehlada je zarazna. Može se prenijeti kihanjem, kašljanjem ili kontaktom s prehlađenom osobom.1, 2

an outline of a cloud

Uobičajena obilježja alergija u usporedbi s prehladom

OVAJ POPIS UKLJUČUJE NEKE SIMPTOME KOJI SU TIPIČNI ZA ALERGIJE I PREHLADU.

 

Allergies or cold
an outline of a cloud

Doznajte neke razlike između alergija i prehlada.

Alergije i prehlade mogu imati slične simptome, zato slijedi nekoliko pitanja koja će vam pomoći utvrditi trebate li posegnuti za proizvodom Claritine® Alergija  ili se samo pobrinuti za dovoljno odmora i toplog čaja.

1. Koliko su se brzo pojavili simptomi?

Simptomi alergije obično se pojave svi odjednom kada dijete dođe u doticaj s alergenom. Simptomi prehlade obično se pojavljuju pojedinačno i razvijaju se postupno tijekom nekoliko dana.

2. Koliko dugo dijete ima simptome?

Prehlada obično prolazi za 7 do 10 dana. Simptomi alergije mogu trajati tjednima ili mjesecima i bit će prisutni sve dok je dijete izloženo alergenu. Ako simptomi prehlade traju dulje od 10 dana, obratite se svojem pedijatru.

3. Kakve je boje i teksture sluz?

Iscjedak iz nosa i kihanje česti su simptomi prehlada i alergija . Ali razliku često možete utvrditi prema boji i teksturi sluzi. Ako vaše dijete ima alergiju, sluz će obično biti bistra, rijetka i vodenasta. No, ako je dijete prehlađeno, zbog kašljanja ili kihanja sluz može biti gusta i žuta ili zelena. Žuta ili zelena sluz može upozoravati i ​​na infekciju koja zahtijeva liječničku pomoć.

4. Osjeća li dijete bolove u tijelu?

Prehlada može uzrokovati blage bolove u tijelu. Alergije obično nisu povezane s bolovima u tijelu.

5. Koje je godišnje doba?

Prehlade su češće u zimskim mjesecima, ali mogu se pojaviti u bilo koje doba godine. Alergije povezane sa zatvorenim prostorima mogu se pojaviti tijekom cijele godine, a sezonske alergije povezane s otvorenim prostorima češće su od proljeća do jeseni kad je u zraku velika količina peludi.1

MOŽDA ĆE VAM ZATREBATI

Clarinase®

Clarinase®

Lijek Clarinase® ublažava simptome koji prate alergijski rinitis (peludnu groznicu). Ublažava simptome poput kihanja, šmrcanja i svrbeža u nosu, začepljenog nosa te svrbeža i suznih očiju.

Claritine® Alergija

Claritine® Alergija

Lijek Claritine® Alergija ublažava simptome alergije povezane s alergijskim rinitisom (peludnom groznicom) poput kihanja, curenja ili svrbeža u nosu i osjećaja pečenja u očima ili svrbeža u očima.

Claritine® Alergija sirup

Claritine® Alergija sirup

Sirup za djecu Claritine® Alergija ublažava simptome alergije tijekom cijelog dana bez osjećaja pospanosti*, a može se pohvaliti sjajnim okusom breskve kojeg vole djeca. Ne sadržava boje ni alkohol.