Osnove o alergijama kod djece

Pročitajte što uzrokuje alergije i steknite osnovno znanje o tome kako se nositi s njima i ublažiti djetetove simptome.

Osnove o alergijama kod djece

Pročitajte što uzrokuje alergije i steknite osnovno znanje o tome kako se nositi s njima i ublažiti djetetove simptome.

Što su alergije?

Kod djece s alergijama njihov imunosni sustav  pogrešno prepoznaje tvari koje su obično bezopasne za većinu ljudi, kao što plijesni, perut kućnih ljubimaca i grinje  kao nešto opasno, te ih napada. Te se obično bezopasne tvari nazivaju alergeni. Alergije nikada nisu zarazne, ali mogu biti nasljedne. 

Što uzrokuje simptome alergija?

Kada dijete udahne ili protrlja nos ili oči, alergeni mogu ući u njegovo tijelo i imunosni sustav pokreće reakciju preosjetljivosti. Kako bi se riješilo tvari koju smatra štetnom, tijelo prolazi kroz razne reakcije i oslobađa medijatore upale poput histamina.

Kada se histamin veže za receptore drugih stanica u tijelu djeteta, ono osjeća alergijske simptome koji uključuju curenje iz nosa, kihanje, svrbež/suzenje očiju, svrbež u nosu ili grlu, začepljen nos i pritisak u sinusima.

outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Kako bi se riješilo alergena, tijelo prolazi različite alergijske reakcije koje nazivamo „alergijskom kaskadom.“1 To može uzrokovati oslobađanje  različitih medijatora upale. Jedan od tih medijatora koje imunosni sustav oslobađa nakon izlaganja alergenu je histamin . Kad dijete udahne alergene, mastociti oslobađaju histamin. Histamin se zatim veže za receptore na obližnjim kapilarama, zbog čega se one šire. Histamin se usto veže za neke druge receptore prisutne u tkivima u nosu uzrokujući otekline, svrbež i promjene u lučenju sekreta.

Sezonske alergije na otvorenom 

Alergije povezane s otvorenim prostorima obično traju kraće od onih koje uzrokuju alergeni u zatvorenim prostorima. Često se nazivaju sezonskim alergijama jer se mijenjaju sezonski. Uzrokovane su prekomjernim reakcijama imunosnog sustava na obično bezopasne alergene koji se nalaze vani, poput spora plijesni ili peludi drveća, trava ili korova. Premda je te alergene teško izbjeći, možete pronaći jednostavne savjete o tome kako smanjiti izloženost njima da bi vaše dijete moglo uživati na otvorenom.

DOZNAJTE VIŠE O SEZONSKIM ALERGIJAMA POVEZANIM S OTVORENIM PROSTORIMA.

Alergije povezane sa zatvorenim prostorima 

Alergije povezane sa zatvorenim prostorima uzrokuje prekomjerni odgovor imunosnog sustava na alergene kao što su grinje , perut kućnih ljubimaca i plijesan . Alergije povezane sa zatvorenim prostorima mogu se pojaviti u bilo koje doba godine, ali često su teže zimi kada mnogi ljudi provode više vremena unutra. Da bi se vaše dijete osjećalo dobro kod kuće tijekom cijele godine, pročitajte jednostavne savjete za izbjegavanje uzročnika alergija.

DOZNAJTE VIŠE O ALERGIJAMA POVEZANIM SA ZATVORENIM PROSTORIMA