Alergije u zatvorenim prostorima

Upoznajte se s čestim alergenima povezanim sa zatvorenim prostorom i doznajte kako ih držati pod kontrolom kako biste mogli uživati ​​kod kuće tijekom cijele godine.

Alergije u zatvorenim prostorima

Upoznajte se s čestim alergenima povezanim sa zatvorenim prostorom i doznajte kako ih držati pod kontrolom kako biste mogli uživati ​​kod kuće tijekom cijele godine.

Vaš bi dom trebao biti vaše utočište. No, za osobe koje pate od alergija povezanih sa zatvorenim prostorima mogu biti izvor alergijskih simptoma kao što su kihanje, curenje iz nosa, začepljen nos te svrbež i suzenje očiju. Alergije povezane sa zatvorenim prostorima mogu se pojaviti u bilo koje doba godine. No, s obzirom na to da djeca tijekom hladnijih mjeseci često provode više vremena u stanu, alergije povezane sa zatvorenim prostorima zimi mogu biti posebno neugodne.

Odaberite vrstu alergije ako želite doznati više:

ALERGIJE NA KUĆNE LJUBIMCE

ALERGIJE NA PRAŠINU

ALERGIJE NA PLIJESNI

SIMPTOMI ALERGIJA POVEZANIH SA ZATVORENIM PROSTORIMA

Ikona začepljenog nosa
CURENJE IZ NOSA
Ikona svrbeža i suzenja očiju
SVRBEŽ I SUZENJE OČIJU
Ikona kihanja
KIHANJE
Ikona svrbeža u nosu ili grlu
SVRBEŽ U NOSU ILI GRLU
Ikona začepljenog nosa
ZAČEPLJEN NOS

Alergije na kućne ljubimce

Opis

Ako vam zbog druženja s čupavim prijateljima curi nos ili ako primijetite svrbež ili suzenje očiju, uzrok te alergijske reakcije nije životinjsko krzno. Pravi su uzrok bjelančevine koje su prisutne u životinjskoj peruti (mrtvim stanicama kože), slini i mokraći. Ti alergeni prenose se na kožu ili krzno kućnih ljubimaca, odnosno na mjesta po kojima najčešće diramo pse i mačke. Te su čestice toliko lagane da se mogu prenositi zrakom i taložiti na odjeću i kosu.

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Kod alergija na kućne ljubimce većina ljudi prvo pomisli na pse i mačke. No, bjelančevine u peruti kućnih ljubimaca koje uzrokuju alergije nalaze se i kod hrčaka, zečeva, zamoraca i drugih životinja.1

Savjeti za osobe koje pate od alergija na kućne ljubimce

 • OSMISLITE PLAN.
  Vodite brigu o prilikama u kojima biste mogli biti izloženi kućnim ljubimcima na koje ste možda alergični. Kad idete u posjet prijateljima, unaprijed provjerite imaju li kućne ljubimce kako biste pripremili lijek za alergiju ako razvijete simptome.
   
 • USPOSTAVITE ZONE U KOJIMA JE LJUBIMCIMA PRISTUP ZABRANJEN.
  Pobrinite se da kućni ljubimci ne ulaze u vašu spavaću sobu i razmislite o tome da kretanje svojeg ljubimca ograničite na određene dijelove kuće.
   
 • ISPERITE I PONOVITE.
  Ako imate kućnog ljubimca, redovitim kupanjem možete smanjiti količinu alergena.
   
 • PERITE RUKE.
  Nakon što dotaknete kućnog ljubimca, ruke držite podalje od očiju sve dok ih ne operete.
   
 • MUDRO BIRAJTE LJUBIMCE.
  Mačke bi mogle biti uzrok većih problema s alergijama nego psi jednostavno zato što si često ližu dlaku ili kožu, čime alergene iz sline šire po ostatku svojeg tijela. No, imajte na umu da simptome alergije na kućne ljubimce mogu uzrokovati i dlakave životinje koje se ne linjaju. Ribice, rakovi samci, iguane i kornjače dobar su izbor ljubimaca za alergičare.
an outline of a cloud

Alergije na prašinu

Opis

Čest okidač za alergije povezane sa zatvorenim prostorima , grinje pojavljuju se u česticama prašine koje se prirodno talože u vašem domu. Ova mikroskopska bića žive od mrtvih stanica kože, a kriju se u tkaninama poput jastuka, madraca, tapeciranog namještaja, pokrivača i tepiha.

Grinje ne piju vodu. Apsorbiraju je iz vlage u zraku.2 Zato su rasprostranjenije u vlažnim dijelovima vašeg doma i tijekom ljeta. Međutim, ako živite u području s toplijom i vlažnom klimom, prisutne su cijele godine.

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

U prosječnom domu godišnje se može nakupiti gotovo 20 kilograma prašine.3

Savjeti za alergičare na prašinu

 • SMANJITE NAKUPINE PRAŠINE.
  Svu posteljinu i prekrivače redovito perite u vrućoj vodi (najmanje 60 °C).4 Upotrebljavajte usisavač s HEPA filterom ili dvostruku vrećicu i redovito brišite prašinu vlažnom krpom. Za vrijeme čišćenja obvezno nosite zaštitnu masku i rukavice kako biste si smanjili izloženost alergenima povezanim s prašinom.
 • PROUČITE ETIKETE.
  Jastuci, madraci i namještaj ispunjeni pjenastom gumom zbog znoja mogu postati pljesnivi. Stoga svakako proučite etikete na posteljini i navlakama za posteljinu.
   
 • ZAŠTITITE SE.
  Madrace i jastuke prekrijte antialergijskim navlakama.
   
 • OGOLITE POD.
  Ako možete, iz spavaće sobe uklonite tapison.
   
 • UKLONITE VLAGU.
  Pobrinite se da relativna vlažnost zraka u vašem domu bude niža od 50 posto. U mnogim prodavaonicama alata možete kupiti higrometar (mjerač vlage) za mjerenje vlažnosti zraka u vašem domu.4 Kada u zraku ima previše vlage, postavite odvlaživač na vlažna mjesta kako bi vlaga bila pod kontrolom.
an outline of a cloud

 

Alergije na plijesni

 

Opis

 

Alergiju na plijesan uzrokuju mikroskopske spore plijesni koje lebde u zraku poput peludi. Unutarnje plijesni otpuštaju spore cijele godine, a skrivaju se na vlažnim mjestima poput podruma, kupaonica, praonica, tavana, hladnjaka i prozorskih daski. Budući da plijesan uspijeva u vlažnim prostorima, simptomi alergije na plijesan češći su u ljetnim mjesecima kad je vruće i vlažno.

 

Savjeti za osobe koje pate od alergija na plijesan

 

 • OČISTITE STAN.
  Spriječite nastanak plijesni redovitim čišćenjem kupaonice, praonice i podruma. Ne ostavljajte mokro rublje u perilici dulje vrijeme. Zavjese za tuš, kupaoničke pločice, fuge i namještaj perite proizvodima koji uništavaju plijesan i sprječavaju njezinu ponovnu pojavu. U kupaonici upotrebljavajte perive kupaoničke tepihe.
   
 • VLAGU ZADRŽITE POD KONTROLOM.
  Pobrinite se da vlažnost zraka u vašem domu bude niža od 50 % kako biste spriječili razvoj plijesni. Ako je udio vlage visok, upotrebljavajte klimatizacijske uređaje i odvlaživače zraka. Za vrijeme kuhanja otvorite prozor ili upotrijebite napu iznad štednjaka i ventilator u kupaonici kako biste uklonili dodatnu vlagu tijekom kuhanja i tuširanja.5
   
 • NEMOJTE ZABORAVITI NA HLADNJAK.
  Redovito čistite hladnjak i praznite posudu za vodu. Pokvarenu hranu brzo bacite kako biste razvoj plijesni sveli na najmanju moguću mjeru.
   
 • NEKA BUDE SVJETLO.
  Plijesan ne voli sunčevu svjetlost, zato držite zavjese ili rolete otvorenima tijekom dana.
   
 • PROUČITE ETIKETE.
  Znoj može uzrokovati plijesan na jastucima, madracima i namještaju punjenom pjenastom gumom. Stoga svakako proučite etikete na posteljini i navlakama za posteljinu.