Otvorena knjiga okružena cvijećem.

ALERGIJSKI RJEČNIK

Upoznajte se s nekima od najčešćih pojmova povezanih s alergijama kako biste mogli lakše razgovarati sa svojim liječnikom o svojim tegobama.

A

Alergen

Tvar koju vaše tijelo prepoznaje kao stranu i opasnu te izaziva alergijsku reakciju.

Alergija

Pretjerana reakcija imunosnog sustava na tvar koja je obično bezopasna.

Alergije na otvorenom

Karakteristična prekomjerna reakcija imunosnog sustava na određene alergene (vidi: Alergeni) koji se pojavljuju na otvorenom poput peludi drveća, trava ili korova, spora plijesni itd. Nazivaju se i peludnom groznicom ili sezonskim alergijama. Alergije na otvorenom obično traju kraće od onih uzrokovanih izlaganjem alergenima povezanim sa zatvorenim prostorima.

Alergije povezane sa zatvorenim prostorima

Karakteristična prekomjerna reakcija imunosnog sustava na određene alergene (vidi: Alergeni) koji se pojavljuju u zatvorenom prostoru, poput spora plijesni, peruti životinja, žohara ili grinja). Alergije povezane sa zatvorenim prostorima zajednički se nazivaju i trajnim alergijama. Alergije povezane sa zatvorenim prostorima u pravilu traju dulje od alergija koje su uzrokovane izloženošću alergenima na otvorenom.

Alergijski rinitis

Alergijski rinitis je zdravstveno stanje uzrokovano pretjeranom reakcijom imunosnog sustava na alergene iz biljaka, prašine, plijesni i životinja. Česti simptomi uključuju kihanje, curenje iz nosa, svrbež i vodenaste oči, svrbež u nosu ili grlu.

Anafilaksija

Ozbiljna, po život opasna alergijska reakcija koju mogu karakterizirati simptomi kao što su snižavanje krvnog tlaka, piskanje, bronhospazam, povraćanje ili proljev te oticanje i koprivnjača.

Angioedema

Oticanje slično urtikariji (koprivnjači), ali pojavljuje se ispod kože, umjesto na površini. Angioedem karakterizira duboka oteklina koja se često pojavljuje oko očiju i usana, a ponekad i ruku i stopala.

Antigen

Tvar, obično bjelančevina, koju tijelo doživljava kao stranu.

Antihistaminik

Lijek koji ublažava simptome kihanja, svrbeža i curenja nosa blokirajući receptore za histamin.

Antitijela

Specijalizirane bjelančevine koje proizvode bijela krvna zrnca u krvi. Antitijela traže i vežu se za strane bjelančevine, mikroorganizme ili toksine kako bi ih neutralizirala. Dio su imunosnog sustava.

D

Dekongestiv

Lijek koji smanjuje oticanje tkiva u nosu radi ublažavanja simptoma povezanih s oticanjem tkiva u nosu, začepljenosti nosa i lučenja sluzi.

Dermatitis

Upala kože koja bilo zbog izravnog doticaja s nadražujućom tvari ili zbog alergijske reakcije. Simptomi uključuju crvenilo, svrbež i katkad pojavu plikova.

G

Grinje

Čest alergen u zatvorenim prostorima. To su mikroskopske grinje koje žive u vlaknima jastuka, madraca, pokrivača i tepiha. Žive od mrtvih stanica naše kože. Udisanje njihovih fekalija može izazvati alergijske reakcije poput curenja iz nosa, kihanja i začepljenosti nosa.

H

HEPA

Visokoučinkovit filtar čestica iz zraka (HEPA) koji uklanja čestice iz zraka gurajući ih kroz pregrade s mikroskopskim porama na kojima se zadržavaju.

Hipoalergeni

Proizvodi koji su osmišljeni tako da budu što manje izgledan uzročnik alergijske reakcije.

Histamin

Prirodna tvar koju imunosni sustav oslobađa nakon izlaganja alergenima. Kad udahnete alergen, mastociti u nosu i sinusnim membranama ispuštaju histamin. Histamin se zatim veže za receptore na obližnjim kapilarama, zbog čega se one šire. Histamin se usto veže za neke druge receptore prisutne u tkivima u nosu uzrokujući crvenilo, otekline, svrbež i promjene u lučenju sekreta.

I

Imunosni sustav

Obrambeni sustav tijela koji nas štiti od infekcija i stranih tijela.

K

Koncentracija peludi

Mjera količine peludi u zraku. Koncentracija se obično navodi za tri vrste peludi: trava, drveća i korova. Koncentracija se izražava u zrnima po kubičnom metru zraka, a taj se podatak povezuje s odgovarajućim opisom koncentracije peludi: odsutna, niska, umjerena, visoka ili vrlo visoka.

Koncentracija plijesni

Mjera količine spora plijesni povezanih s otvorenim prostorima u zraku. Koncentracija se izražava u zrnima spora plijesni po kubičnom metru zraka, a taj se podatak povezuje s odgovarajućim opisom koncentracije plijesni: odsutna, niska, umjerena, visoka ili vrlo visoka.

Konjunktivitis

Konjunktivitis je upala očne spojnice, tkiva kojim je prekrivena unutarnja strana kapka. Ako upalu uzrokuju bakterije, naziva se bakterijski konjunktivitis. Ako je uzrok alergijske prirode, riječ je o alergijskom konjunktivitisu.

Koprivnjača

Koprivnjača (poznata i pod nazivom urtikarija) odnosi se na pojavu otečenih crvenih čvorića ili urtika koje su popraćene svrbežom, a pojavljuju se kao posljedica reakcije tijela na neke alergene. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući lice, usne, jezik, grlo i uši.

P

Pelud

Sitna praškasta tvar, obično žute boje, koja se sastoji od mikroskopskih zrnaca otpuštenih s muškog dijela cvijeta pod nazivom prašnici ili s muškog češera nekog stabla.

Peludna groznica

Vidi: Sezonske alergije.

Perut (životinjska)

Sitne ljuske koje otpadaju sa životinjske kože i hvataju se za životinjsko krzno ili dlaku. Čestice peruti lebde u zraku i talože se na površinama te mogu činiti velik dio kućne prašine. Čest je uzrok alergijskih reakcija mačja perut.

Plijesan

Parazitske mikroskopske gljive (poput one iz roda Alternaria) koje lebde u zraku poput peludi. Spore plijesni čest su okidač za alergije, a pojavljuju se u vlažnim područjima kao što su podrumi ili kupaonice, kao i na otvorenom u travi, hrpama lišća, sijenu, malču ili ispod gljiva.

R

Rinitis

Upala nosne sluznice.

S

Sezonske alergije

Kronične bolesti koje karakterizira prekomjerna reakcija imunosnog sustava na određene alergene koji se nalaze na otvorenom, poput peludi drveća, trave ili korova ili spora plijesni itd. Nazivaju se i peludnom groznicom ili alergijama povezanim s otvorenim prostorom.

Sinusitis

Upala sinusa uzrokovana bakterijskom, virusnom ili gljivičnom infekcijom ili alergijama.

T

Trajne alergije

Karakteristična prekomjerna reakcija imunosnog sustava na određene alergene (vidi: Alergeni) koji se pojavljuju u zatvorenom prostoru, poput spora plijesni, peruti životinja, žohara ili grinja. Nazivaju se i alergijama povezanim sa zatvorenim prostorima.

U

Urtikarija

Urtikarija (poznata i pod nazivom koprivnjača) odnosi se na pojavu otečenih crvenih čvorića ili urtika koje su popraćene svrbežom, a pojavljuje se iznenada. Može biti posljedica neželjene reakcije tijela na određene alergene. Može se pojaviti bilo gdje na tijelu, uključujući lice, usne, jezik, grlo i uši.

LITERATURA:

  1. What Does 'Hypoallergenic' Mean? pristupljeno April 2021.