Osam trikova za ublažavanje simptoma alergija za svaki dan i tjedan

Sve to šmrcanje i kihanje može biti prava gnjavaža. No, uz ovih osam jednostavnih savjeta svoju alergiju možete zadržati pod kontrolom i izvući ono najbolje iz dana bez previše muke.

Osam trikova za ublažavanje simptoma alergija za svaki dan i tjedan

Sve to šmrcanje i kihanje može biti prava gnjavaža. No, uz ovih osam jednostavnih savjeta svoju alergiju možete zadržati pod kontrolom i izvući ono najbolje iz dana bez previše muke.

Savjeti za alergičare
 

1. Promijenite odjeću i obuću nakon povratka kući.

Alergeni poput peludi, peruti kućnih ljubimaca, spora plijesni i grinja mogu se uhvatiti za vaše tijelo, odjeću i kosu. Kako biste smanjili svoju izloženost alergenima, neka vam prijeđe u naviku skidati obuću, mijenjati odjeću te prati ruke i lice nakon povratka kući. Ako vaša djeca pate od alergija , pobrinite se da i ona učine isto.

2. Tuširajte se navečer.

Večernjim tuširanjem prije odlaska u krevet alergene koji su se uhvatili za vašu kosu i kožu možete spriječiti da se zavuku u krevet s vama. Ako vaša djeca imaju alergije, večernje kupanje može pomoći i njima.

3. Pronađite vremena za usisavanje.

Prašina je neizbježna. No, odvajajući deset minuta dnevno za brisanje prašine i usisavanje, možete smanjiti nakupljanje prašine. Upotrijebite vlažnu spužvu ili krpu (suhom biste krpom mogli uzburkati alergene) i usisavač koji je opremljen HEPA filtrom ili dvostrukom vrećicom. Ako ste vi ti koji pate od alergije, te kućanske poslove nastojte prepustiti nekom drugom članu obitelji ili tijekom čišćenja nosite zaštitnu masku i rukavice kako biste smanjili svoju izloženost alergenima poput grinja i peruti kućnih ljubimaca.

4. Isperite alergene.

Kako biste nakupljanje alergena u posteljini sveli na što manju mjeru, posteljinu svaki tjedan operite u vrućoj vodi (na najmanje 60 °C).1 Slijedite upute proizvođača za sigurno pranje, a posteljinu prema potrebi odnesite na kemijsko čišćenje.

5. Pratite razinu vlage.

Grinje i plijesni uspijevaju u toplim i vlažnim okružjima. U mnogim prodavaonicama alata po pristupačnoj cijeni možete nabaviti higrometar (instrument za mjerenje vlažnosti zraka) za mjerenje vlažnosti zraka u svojem domu.1 Kad udio vlage premaši 50 %, upotrijebite odvlaživač zraka.

6. Svakodnevno provjeravajte peludnu prognozu.

Peludna prognoza mijenja se iz dana u dan ovisno o različitim čimbenicima, uključujući vrijeme. Najbolje ćete se pripremiti tako da svaki dan provjerite lokalnu peludnu prognozu. Na svakome mjestu gdje planirate provesti veći dio dana provjerite količinu peludi u zraku. Primjerice, ako se vaš ured nalazi u susjednom gradu ili čak na drugoj strane grada.

7. Neka vam lijekovi za alergiju budu pri ruci.

Naravno, ponekad mjere opreza ponekad nisu dovoljne. Zato uvijek imajte pri ruci svoje lijekove protiv alergija. Tako ćete, čak i ako počnete šmrcati i kihati, moći uzeti lijek i nastaviti bezbrižno uživati u danu.

8. Poučite djecu kako voditi brigu o alergijama.

Djeca se tijekom dana često zaigraju i ne obraćaju pozornost na svoje alergije. No, uz ove jednostavne savjete možete im pomoći shvatiti svoju bolest i smanjiti svoju izloženost alergenima.