Vodič za proljetno čišćenje za alergičare

Stiglo je proljeće! No, u vašem domu kriju se nakupine alergena koje su nastajale tijekom cijele zime zbog kojih se mogu ponovno pojaviti vaše alergije. Upoznajte se s nekoliko savjeta za čišćenje kako biste alergije lakše zadržali na distanci i uživali u boravku na otvorenom.

Spavaća soba i dnevni boravak

Kad malo bolje razmislite, doista je fascinantno da gotovo trećinu života provedemo spavajući.1 A ako ste poput većine obitelji, dobar dio vremena provodite i na kauču. Kako biste uživali u spavaćoj sobi i dnevnom boravku i pritom alergene zadržali pod kontrolom, proučite ove savjete za čišćenje u proljeće, ali i u ostatku godine.

PROLJETNO DUBINSKO ČIŠĆENJE2

 • Sve jastuke, pokrivače i madrace presvucite antialergijskom posteljinom i navlakama protiv grinja sa zatvaračima kako biste, dok spavate, bili što manje izloženi grinjama. Ako možete, uložite u perive navlake za tapecirani namještaj.
   
 • Uklonite ili darujte predmete koje ne upotrebljavate, na kojima se skuplja prašina, poput knjiga, raznih ukrasnih sitnica, velikih kućnih biljaka, vunenih deka, pletenih košara s nepročitanim časopisima i predmeta pod krevetom.3
   
 • Operite krevetić svojeg kućnog ljubimca, a posebnu pozornost posvetite njegovu najomiljenijemu mjestu za izležavanje. Na primjer, ako vaša mačka najradije leži na prozorskoj dasci, temeljito očistite sve prozorske daske.
   
 • Plišane igračke sušite najmanje sat vremena u sušilici rublja na visokoj temperaturi kako biste smanjili količinu grinja koja se tijekom zime nastanila u njima.3
   
 • Prije spremanja zimske odjeće za iduću godinu operite ju kako biste uklonili alergene. Karton zadržava vlagu i izvor je hrane za plijesan ,4 stoga zimsku odjeću svakako pohranite u vrećice sa zatvaračem ili plastične kutije s kojih se lako može obrisati prašina.5
   

VODITE BRIGU O ČISTOĆI TIJEKOM CIJELE GODINE.

 • Jastučnice, plahte i pokrivače svaki tjedan perite na najmanje 60 °C (ili postavite na „vruće“ pranje) kako biste smanjili količinu grinja i prhuti kućnih ljubimaca.
   
 • Sve površine redovito čistite vlažnom krpom. Nemojte upotrebljavati suhu krpu ni perušku jer biste njima mogli uzburkati grinje .
   
 • Tepihe i tapecirani namještaj usisavajte svaki tjedan. Upotrijebite i HEPA filtar (opis elementa: HEPA – visokoučinkoviti filtar čestica iz zraka (HEPA) koji uklanja čestice iz zraka provlačeći ga kroz pregrade prožete mikroskopskim porama na kojima se zadržavaju čestice.) kako biste uhvatili alergene koji mogu proći kroz ispuh usisavača.
   
 • Obiteljskom kućnom ljubimcu zabranite ulazak u spavaću sobu kako biste svoju izloženost njegovoj prhuti sveli na što manju mjeru.

Kupaonica

Spore plijesni najbolje uspijevaju u toplim i vlažnim prostorima poput kupaonica. Kako biste smanjili količinu tih napornih alergena, slijedite ove jednostavne savjete.

PROLJETNO DUBINSKO ČIŠĆENJE

 • Svu vidljivu plijesan oribajte posebnim sredstvom za uklanjanje plijesni i potpuno osušite očišćenu površinu.6
   
 • Uklonite naslage sapuna koje se stvaraju na pločicama i zavjesama za tuš – i plodno su tlo za razvoj spora plijesni.6
   
 • Provjerite curi li neka od cijevi ispod umivaonika, u tuš-kabini ili kadi te iza zahodske školjke i popravite ju.6
   

VODITE BRIGU O ČISTOĆI TIJEKOM CIJELE GODINE.

 • Kad se tuširate, uključite ispušni ventilator ili otvorite prozor kako biste smanjili nakupljanje vlage u kupaonici.
   
 • Lokvice vode koje se mogu stvoriti na umivaoniku i površini namještaja odmah obrišite.7
Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Spore plijesni vole tamna i vlažna mjesta, a izbjegavaju sunce. Stoga tijekom dana imajte rastvorene zavjese i podignute rolete kako bi proljetno sunce moglo ući u vaš dom.

Praonica

Vrućina i vlaga koju proizvode praonice često su savršena mjesta za rast spora plijesni. Slijedite ove jednostavne savjete kako biste plijesan zadržali pod kontrolom.


PROLJETNO DUBINSKO ČIŠĆENJE

 • Ako imate perilicu rublja s prednjim punjenjem, provjerite je li se u njoj pojavila plijesan te očistite gumenu brtvu i unutarnju stranu vrata.8
   
 • Uvjerite se da se vaša sušilica rublja pravilno odzračuje izvan vašeg doma.8
   

VODITE BRIGU O ČISTOĆI TIJEKOM CIJELE GODINE.

 • Odjeću iz perilice rublja izvadite čim se opere, a kad se perilica ne upotrebljava, nemojte zatvarati vrata kako biste smanjili količinu vlage i spriječili razvoj plijesni.8
   
 • Razinu vlage u praonici pratite pomoću higrometra koji možete kupiti u većini prodavaonica alata. Udio vlage nastojte zadržati ispod 50 %. Ako se razina vlage poveća, uključite odvlaživač zraka.9

Uživajte u svježem proljetnom zraku.

Sada kad vaš dom blista, vrijeme je da izađete i udahnete svjež proljetni zrak. Kako biste mogli slobodnije uživati u prirodnim ljepotama i spriječiti sezonske alergene da se uvuku u vaš dom, upoznajte se s jednostavnim savjetima za djecu i odrasle.