Savjeti za ublažavanje simptoma alergija tijekom jeseni

Okidači sezonskih alergija mogu se skrivati bilo gdje. Ali uz ove jednostavne savjete za ublažavanje alergija jesenska zabava za vas i vaše nestašne mališane ne mora biti toliko strašna.

Savjeti za ublažavanje simptoma alergija tijekom jeseni

Okidači sezonskih alergija mogu se skrivati bilo gdje. Ali uz ove jednostavne savjete za ublažavanje alergija jesenska zabava za vas i vaše nestašne mališane ne mora biti toliko strašna.

Zabava na otvorenom

Bez obzira na to odlučite li se na strašnu vožnju poljem bundeva, branje jabuka u lokalnom voćnjaku ili samo igranje prijateljske nogometne utakmicu u dvorištu, ovi brzi savjeti za ublažavanje simptoma alergija pomoći će vam u smanjenju izloženosti jesenskim alergenima kako biste mogli dulje uživati na otvorenom.

PRATITE KONCENTRACIJU PELUDI.

Koncentracija peludi u zraku u pravilu je najviša u suhim, vrućim i vjetrovitim danima. Zato u tim razdobljima što više izbjegavajte aktivnosti na otvorenom.1

Odjenite se prikladno.

Alergene nemojte unijeti u kuću.

Vaša obuća, odjeća i kosa mogu biti pravi magneti za spore plijesni. Kako biste u svoj dom unijeli što manje alergena, odmah nakon povratka kući skinite odjeću i odjeću i istuširajte se. Ako nemate vremena za tuširanje, barem dobro operite ruke i lice.

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Na vlažnim se površinama kolonije plijesni mogu pojaviti u roku od 24 do 48 sati i nastavljaju brzo rasti ako brzo ne smanjimo vlagu i uklonimo spore.

Jesenski radovi u vrtu

Lišće koje iz zelene prelazi u mnoštvo veličanstvenih boja jedna je od najljepših pojava s kojima se susrećemo ujesen. No, kad padne na tlo, to prekrasno vlažno lišće postaje savršeno skrovište za spore plijesni i pelud . Grabljanje jesenskog lišća i obavljanje sličnih poslova može uzburkati te alergene što može biti okidač za vaše alergijske simptome. Slijedite ove jednostavne savjete kako biste smanjili izloženost.

Vodite brigu o redovitom uklanjanju.

Na mokru lišću koje se raspada mogu se razviti spore plijesni i ugnijezditi zrnca peludi. Uklonite hrpe mokrog lišća s dvorišta što je prije moguće.

Poslove na otvorenome prepustite drugima.

Ako je moguće, za osobe koje pate od alergija na pelud i plijesan bilo bi najbolje izbjegavati poslove na otvorenom. Razmislite o tome da unajmite nekoga da vam pomogne ili poslove poput grabljanja lišća i košnje travnjaka dodijelite drugom članu obitelji koji ne pati od alergija.2

Filtrirajte jesenske alergene.

Ako poslove oko kuće morate obaviti sami, nosite masku za zaštitu od prašine kako biste smanjili svoju izloženost peludi i sporama plijesni prilikom grabljanja lišća, vrtlarenja ili košnje travnjaka. Možete ih pronaći u ljekarnama.3

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Na dnu izdubljenih bundeva, posebno onih koje nemaju stabljike, lako se nakuplja vlaga, zbog čega može doći do razvoja plijesni. Umjesto da ih izdubite, bundeve ukrasite bojom, markerima, šljokicama i naljepnicama.