Sedam savjeta povezanih s alergijama u praonici rublja

Pranje rublja može biti dosadno. No, pomoću perilice i sušilice rublja možete smanjiti svoju izloženost alergenima i ublažiti simptome svoje alergije što će vam omogućiti uživanje bez alergijskih reakcija.

Savjeti za pranje rublja za osobe koje pate od alergija
 

1. Kupite pametnu perilicu rublja.

Neke novije perilice rublja opremljene su posebnim postavkama za uklanjanje alergena. One vam omogućuju da automatski namjestite pravu temperaturu vode kako biste količinu čestih alergena, poput mačje peruti i grinja, smanjili što je više moguće.1

2. Povisite temperaturu pranja.

Ako vaša perilica rublja nema ciklus za sanitizaciju ili uklanjanje alergena, količinu grinja možete smanjiti uključivanjem ciklusa za bijelo rublje ili ciklusa koji podrazumijeva uporabu vruće vode (>60 °C) kako biste smanjili broj grinja. Slijedite upute na rublju i pakiranju deterdženta i odaberite pravu temperaturu kako ne biste oštetili odjeću i posteljinu.

3. Brzo izvadite rublje iz perilice.

Mokro rublje koje je predugo u perilici može početi pljesniviti. To ćete prepoznati po mirisu. Ako mislite da je vaše čisto rublje poprimilo neugodan miris, ponovno ga operite – i ne zaboravite ga odmah staviti u zagrijanu sušilicu rublja.

4. Izbjegavajte sušenje rublja na užetu.

Rublje nemojte iznijeti na sunce gdje se za njega mogu uhvatiti zrnca peludi i spore plijesni.

5. Izbacite grinje iz kreveta.

Grinje su jedan od najčešćih alergena u zatvorenim prostorima, a vrlo se lako zadržavaju u posteljini jer se hrane mrtvim stanicama kože. Kako biste smanjili njihovo nakupljanje, rublje, jastučnice i pokrivače najmanje jednom tjedno operite u vrućoj vodi (>60 °C) i osušite u zagrijanoj sušilici.

6. Riješite se alergena kemijskim čišćenjem.

Za uklanjanje alergena iz rublja nije uvijek nužna uporaba vode. I kemijsko čišćenje uništava grinje.2

7. Riješite se vlage koja pogoduje bujanju plijesni.

U praonicama se stvara mnogo topline i vlage, što može dovesti do bujanja plijesni. Količinu vlage možete smanjiti tako što ćete u prostoriju postaviti odvlaživač zraka, otvoriti prozor tijekom pranja rublja, uključiti stropni ventilator i postaviti dobar ventilacijski sustav.

LITERATURA:

  1. Washers – Allergen Cycle. GE Appliances. Pristupljeno April 2021.
  2. Dust Mite Allergy. Asthma and Allergy Foundation of America. Pristupljeno April 2021.