Blagdanski vodič za alergije: kod kuće i drugdje

Evo nekoliko brzih savjeta koji će vam pomoći smanjiti količinu čestih okidača alergija dok ste u posjetu i kod kuće i pobrinuti se da blagdansko doba bude što veselije i optimističnije.

Blagdanski vodič za alergije: kod kuće i drugdje

Evo nekoliko brzih savjeta koji će vam pomoći smanjiti količinu čestih okidača alergija dok ste u posjetu i kod kuće i pobrinuti se da blagdansko doba bude što veselije i optimističnije.

Jednostavni savjeti za ublažavanje alergija tijekom blagdana

Budimo iskreni.

KOD KUĆE
Za osiguravanje veselih blagdana komunikacija je ključna. Prije dolaska gostiju raspitajte se o potrebnim mjerama opreza kako biste smanjili količinu alergena u svojem domu i olakšali im boravak.

NA PUTU
Prije odlaska na blagdanska okupljanja možete postaviti nekoliko jednostavnih pitanja kako biste izbjegli okidače alergije Na primjer: Gdje ću spavati? Hoće li biti dostupan zračni filtar? Hoće li biti prisutni kućni ljubimci? Može li domaćin zadržati kućne ljubimce izvan sobe u kojoj ću ja spavati?

Recite zbogom grinjama.

KOD KUĆE
Da biste olakšali boravak svima koji pate od alergija , temeljito obrišite prašinu vlažnom krpom (suha može podići prašinu), operite posteljinu u vrućoj vodi (najmanje 60 °C) i upotrijebite antialergijske navlake za krevet.

NA PUTU
Bez obzira na čistoću doma vašeg domaćina ili vaše hotelske sobe, blagdane bi s vama mogli provesti i neki mikroskopski gosti. Kako biste grinje zadržali na distanci, ponesite antialergijsku jastučnicu. Ako odsjedate u hotelu, možete zatražiti informacije o sobama pogodnim za alergičare.1

Izbjegnite životinjsku perut

KOD KUĆE
Kako biste sebi i svojim bližnjima ublažili simptome alergija na kućne ljubimce, pometite podove i usišite tepihe. Ako će vaši bližnji prenoćiti u vašem domu, pobrinite se da kućni ljubimci ne zalaze u sobe u kojima će spavati.

NA PUTU
Ako vaš domaćin ima kućne ljubimce, nastojte ih izbjegavati što je više moguće. Vodite brigu o tome da kaput objesite u ormar umjesto da ga ostavite na krevetu koji bi kućnim ljubimcima mogao poslužiti kao savršeno mjesto za zimsko drijemanje.

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Perut kućnih ljubimaca, grinje , pelud i spore plijesni vjerojatno su vaši slijepi putnici. U jednom se istraživanju pokazalo da je najčešći alergen povezan s mačkama prisutan u 100 posto sjedala na nacionalnim letovima.2 Kako biste smanjili svoju izloženost dosadnim alergenima koji se švercaju uz vas ili druge putnike, svoj stolić, naslone za ruke i prozor obrišite vlažnim maramicama koje ćete baciti u vrećicu sa zatvaračem.1

Okitite dom (ukrasima pogodnim za alergičare!).

KOD KUĆE
Svježa drvca, vijenci i grane odišu blagdanskim duhom, no mogu biti pravo leglo mikroskopskih spora plijesni koje mogu biti okidač za blagdansko šmrcanje. Ako umjetno zelenilo nije po vašem ukusu, prije nego što žive ukrase unesete u kuću, isperite ih kako biste smanjili količinu spora koje su prisutne na njima.3

I na umjetnom zelenilu i ostalim ukrasima koje tijekom godine držite u podrumu ili na tavanu mogu se nakupiti prašina i plijesan . Kako biste izbjegli te alergene, blagdanske ukrase pohranite u zatvorene plastične kutije. Izbjegavajte kartonske kutije jer one zadržavaju vlagu i pravi su raj za plijesni.4

Vodite brigu o svojim lijekovima.

KOD KUĆE
Neka vam Claritine® Alergija bude pri ruci ako vam se iznenada pojave simptomi alergije ili ako vaši gosti zaborave svoje lijekove.

NA PUTU
Ponesite lijekove za alergiju i pobrinite se da uza se imate nekoliko dodatnih doza za slučaj da se putovanje odulji. Lijekove spremite u ručnu prtljagu ili torbu kako bi vam bili pri ruci kad se pojave simptomi. Lijekove čuvajte u originalnim pakiranjima kako biste izbjegli zavrzlame s upravom za sigurnost prometa.2