Spriječite zimsko šmrcanje.

Ako ste se nadali da će u hladnijim mjesecima simptomi vaše alergije zaspati zimskim snom, možda ipak nećete biti te sreće. Ako patite od trajnog alergijskog rinitisa – odnosno od alergija koje traju cijelu godinu – evo što možete poduzeti zimi.

Spriječite zimsko šmrcanje.

Ako ste se nadali da će u hladnijim mjesecima simptomi vaše alergije zaspati zimskim snom, možda ipak nećete biti te sreće. Ako patite od trajnog alergijskog rinitisa – odnosno od alergija koje traju cijelu godinu – evo što možete poduzeti zimi.

Jednostavni savjeti za ublažavanje simptoma alergija tijekom zime

Postoji više od 200 različitih alergena. Neki od njih mogu opstati dugo nakon zahlađenja.

Česti su uzročnici zimskih alergija grinje , životinjska perut i spore plijesni. No, ako živite u toplijem podneblju ili tamo putujete, mogu se pojaviti i alergije na pelud . Još gore, kad provodite više vremena u zatvorenim prostorima bez otvorenih prozora, katkad ste izloženi još većoj količini tih alergena. Tu smo kako bismo vas upoznali s jednostavnim savjetima uz koje okidačima zimskih alergija možete reći zbogom.

Alergije na grinje

Grinje su mikroskopske životinje koje se hrane mrtvim stanicama ljudske kože i peruti kućnih ljubimaca, a mogu se pronaći na svim mjestima na kojima se nakupljaju čestice prašine. Tog se alergena, koji je često prisutan u zatvorenim prostorima, ne možete potpuno riješiti čak ni ako ste opsjednuti čistoćom, no uz nekoliko jednostavnih trikova navedenih u nastavku možete smanjiti svoju izloženost.

Recite zbogom prašini.

 • Madrace i jastuke prekrijte antialergijskim navlakama. Kad putujete, sa sobom ponesite nekoliko jastučnica.
   
 • Svu posteljinu i prekrivače redovito perite u vrućoj vodi (najmanje 60 °C). Prvo provjerite upute za pranje.
   
 • Prorijedite grinje koje obožavaju vlagu upotrebom odvlaživača zraka s pomoću kojeg ćete relativnu vlažnost zraka u svojem domu zadržati ispod
  50 %.

Kako biste se upoznali s dodatnim savjetima za alergije na prašinu, pročitajte tekst Prljavo rublje grinja.

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

U prosječnom se kućanstvu godišnje može nakupiti približno 20 kilograma prašine.1 U samo jednom gramu prašine može se kriti na stotine mikroskopskih grinja.

Alergije na perut kućnih ljubimaca

Vašu alergijsku reakciju ne uzrokuje dlaka vašeg ljubimca. Riječ je o bjelančevinama koje se pojavljuju u peruti životinja (odumrlih stanica kože), sline ili urina. Te su čestice toliko lagane da se mogu zalijepiti za cipele, odjeću i kosu.2 To znači da mogu ući u vaš dom.

Ukrotite alergije na kućne ljubimce.

 • Nakon povratka kući ispred vrata izujte cipele, bacite odjeću među rublje za pranje i istuširajte se. Nemate vremena za tuširanje? Barem se umijte i operite ruke.
   
 • Svaki tjedan pometite podove i usišite tepihe usisivačem opremljenim dvostrukom vrećicom s mikrofiltrom ili HEPA filtrom kako biste uhvatili alergene povezane s kućnim ljubimcima.
Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Kod alergija na kućne ljubimce većina ljudi prvo pomisli na pse i mačke. No, bjelančevine u prhuti kućnih ljubimaca koje uzrokuju alergije prisutne su i kod hrčaka, zečeva, skočimiša, zamoraca i drugih životinja.2

Alergija na plijesan

Plijesan koja se pojavljuje u zatvorenim prostorima ispušta spore tijekom cijele godine, a možete ju pronaći na vlažnim mjestima poput podruma, kupaonica, praonica, tavana, hladnjaka i prozorskih dasaka. Budući da plijesan uspijeva na vlažnim mjestima, simptomi alergije na plijesan mogu biti izraženiji u ljetnim mjesecima kad je vruće i vlažno. No, u toplim krajevima i na vlažnim mjestima u vašem domu može biti prisutna tijekom cijele godine.4

Kontrolirajte vlagu, a time i plijesni.

 • Obvezno osušite mjesta koja se često moče poput radnih površina i perilica rublja koje se pune sprijeda. Usto se pobrinite da brzo otklonite uzroke curenja.5
   
 • Kako biste uklonili dodatnu vlagu koja se stvara kad kuhate ili se tuširate, iznad štednjaka i u kupaonici možete postaviti ispušni ventilator ili otvoriti prozor.5
   
 • Nabavite higrometar (instrument za mjerenje vlažnosti zraka), koji je po pristupačnoj cijeni dostupan u prodavaonicama alata, kako biste mogli mjeriti vlažnost zraka u svojem domu.6 Kad udio vlage premaši 50 %, upotrijebite odvlaživač zraka.

Alergije na pelud

Ako živite u toplijim krajevima ili otputujete u njih, s alergijama na pelud mogli biste se susresti i zimi.

Ostavite pelud vani.

 • Pratite razine peludi u svojem području kako biste znali što možete očekivati.
   
 • Kad je koncentracija peludi posebno visoka, ako možete, izbjegavajte aktivnosti na otvorenom.
   
 • Kad se vratite kući, izujte obuću, istuširajte se i promijenite odjeću kako pelud ne biste unijeli u prostor doma. Barem se umijte i operite ruke.7
Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Čestice životinjske peruti i peludi te spore plijesni toliko su lagane da se mogu zadržati na vašoj obući, odjeći i kosi. Kako biste spriječili unos tih okidača za alergije u prostor doma, izujte cipele čim uđete, brzo se istuširajte i promijenite odjeću. Nemate vremena za tuširanje? Barem se umijte i operite ruke.

Je li možda riječ o prehladi?

Pitate se uzrokuje li vaše stanje alergija ili prehlada? Ovdje je pet načina kako prepoznati razliku.