Putovanje s alergijama

Bez obzira na to spremate li se u posjet baki ili za odmor iz snova na plaži, upoznajte se s ovim jednostavnim savjetima kako biste tijekom puta susrete s okidačima alergije sveli na najmanju moguću mjeru.

Savjeti za putovanje s alergijama

Razmislite o svojem odredištu.

Ako boravite blizu velike vodene površine, poput oceana, možda ćete biti izloženi nešto manjoj količini peludi ovisno o vrstama drveća i trava koje rastu u blizini. Ako želite uživati u odmoru na plaži, odlučite se za mjesto koje nije blizu drveća i trava koje proizvode mnogo peludi.

Krstarenja su također dobar odabir za ljude koji pate od sezonskih alergija Iako čestice peludi mogu dospjeti na pučinu, što ste dalje od kopna, manje je izgledno da će izazvati alergijsku reakciju jer ih obalni vjetrovi brzo raspršuju. Neki brodovi imaju posebne kabine koje su pogodne za alergičare.

Ma gdje završili na odmoru, svakako provjerite lokalnu peludnu prognozu kako biste se mogli pripremiti.

Letite bez brige u vezi s alergijama.

Perut kućnih ljubimaca i spore plijesni, grinje i pelud mogu se ukrcati u vaš zrakoplov kao slijepi putnici na odjeći, obući, kosi i prtljazi. Kako biste smanjili svoju izloženost tim alergenima, svoj stolić, naslone za ruke i prozor obrišite vlažnim maramicama koje ćete baciti u vrećicu sa zatvaračem.

Budući da je vlažnost zraka u zrakoplovima niska, mogli biste dehidrirati i osjetiti pogoršanje simptoma alergije.1 Pijte mnogo vode kako biste ostali hidrirani i ponesite lijekove za alergiju ako vaši simptomi buknu tijekom leta. Lijekove čuvajte u originalnim pakiranjima kako biste izbjegli zavrzlame s upravom za sigurnost prometa.2

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Alergeni povezani s kućnim ljubimcima nerijetko su vaši slijepi putnici: pod sjedalom pokraj vašega možda se nalazi nečiji kućni ljubimac u transporteru, a na nečijoj odjeći ili obući možda se šverca životinjska perut. U jednom se istraživanju pokazalo da je najčešći alergen povezan s mačkama prisutan na 100 posto ispitanih sjedala zrakoplova.2

Odaberite pravo vrijeme za vožnju.

U nekim se istraživanjima pokazalo da se zbog interakcije čestica peludi i onečišćenja zbog emisija plinova iz vozila simptomi alergije mogu pogoršati. Kako biste smanjili svoju izloženost alergenima, vožnju planirajte za rano jutro ili kasnu večer kad je promet u pravilu rjeđi. Usto svakako uključite klimatizacijski uređaj i zatvorite prozore kako se u automobil kao slijepi putnici ne bi uvukle spore peludi.

Upoznajte se s dodatnim savjetima za smanjenje količine alergena u automobilu prije polaska na put.

Pobrinite se da hotelsku sobu ne morate dijeliti s alergenima.

Prije rezervacije smještaja nazovite recepciju i doznajte nudi li hotel sobe pogodne za alergičare. Usto nemojte otvarati hotelske prozore, nego uključite klimatizacijski uređaj kako biste bili izloženi što manjoj količini peludi. Na put možete ponijeti i antialergijsku jastučnicu sa zatvaračem kako biste prekrili hotelski jastuk i smanjili svoju izloženost grinjama.

Neka vam lijekovi za alergiju budu pri ruci.

Lijekove za alergiju dobro je držati u torbi ili ruksaku kako biste bili spremni na sve ma gdje završili. Claritine® Alergija i Clarinase® ne uzrokuju pospanost*, jednostavni su za uporabu i primjereni ublažavanju alergija na putu.

LITERATURA:

  1. Sánchez-Borges, Mario & Cardona, Victòria & Worm, Margitta & F. Lockey, Richard & Sheikh, Aziz & Greenberger, Paul & J. Ansotegui, Ignacio & Ebisawa, Motohiro & El-Gamal, Yehia & Fineman, Stanley & Geller, Mario & Gonzalez-Estrada, Alexei & Tanno, Luciana & Thong, Bernard. (2017). In-_light allergic emergencies. World Allergy Organization Journal. 10. 10.1186/s40413-017-0148-1.
  2. Countless Tiny Creatures May Be Traveling for Thanksgiving Right Alongside You. Pristupljeno April 2021.