Alergije kod djece u zatvorenim prostorima

Pronađite jednostavne savjete koji će vam pomoći u kontroli simptoma alergije kod djece povezanih sa zatvorenim prostorima kod kuće, u školi ili kod bake i djeda.

blue outlined clounds inside a circle

Sadržaj je sponzorirao proizvođač lijekova protiv alergija Claritine® Alergija.

Opis

Neka vaš dom bude zabavno i sigurno mjesto za igru ​​i rast za vaše najmlađe. Međutim, kod djece s alergijama povezanim sa zatvorenim prostorima mogu biti izvor alergijskih simptoma poput kihanja, curenja nosa, svrbeža i suznih očiju. Alergije povezane sa zatvorenim prostorima mogu se pojaviti u bilo koje doba godine. No, s obzirom na to da djeca tijekom hladnijih mjeseci često provode više vremena u stanu, alergije povezane sa zatvorenim prostorima zimi mogu biti posebno neugodne.

Odaberite vrstu alergije ako želite doznati više:

ALERGIJE NA KUĆNE LJUBIMCE

ALERGIJE NA PRAŠINU

ALERGIJE NA PLIJESNI

SIMPTOMI ALERGIJA U DJECE

outlined runny nose
Curenje iz nosa
itchy, watery eyes icon
Svrbež i suzenje očiju
outlined nose sneezing
Kihanje
outline of an itchy nose or throat
Svrbež u nosu ili grlu
illustration of nasal decongestion
Začepljen nos

Alergije na kućne ljubimce

Ako zbog vaših dlakavih prijatelja vaše dijete ima simptome curenja iz nosa, svrbeža očiju i suzne oči, tu alergijsku reakciju ne uzrokuje njihovo krzno. Riječ je o bjelančevinama koje se pojavljuju u prhuti životinja (odumrlih stanica kože), sline ili urina. Ti alergeni prenose se na kožu ili krzno gdje djeca najčešće dodiruju pse i mačke. Te su čestice toliko lagane da se mogu prenositi zrakom i taložiti se na dječju odjeću i kosu.

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

Kod alergija na kućne ljubimce većina ljudi prvo pomisli na pse i mačke. No, bjelančevine u peruti kućnih ljubimaca koje uzrokuju alergije nalaze se i kod hrčaka, zečeva, skočimiša, zamoraca i drugih životinja.1

Savjeti za djecu s alergijama na kućne ljubimce

 • ČETVERONOŽNI KUĆNI PRIJATELJI.
  Svoje dlakave članove obitelji ne puštajte u djetetovu spavaću sobu, a dijete naučite prati ruke nakon igranja s kućnim ljubimcima.2
   
 • REDOVITI KUPANAC.
  Ako imate kućnog ljubimca, izloženost djeteta njegovim alergenima možete smanjiti redovitim kupanjem životinje.
   
 • BUDITE IZBIRLJIVI KAD JE RIJEČ O KUĆNIM LJUBIMCIMA.
  Prije nego što udomite kućnog ljubimca prvo razmislite o njezi ili uzgoju životinje kako biste utvrdili utječe li na alergije vašeg djeteta. Mačke mogu izazvati više alergijskih simptoma od pasa. No, imajte na umu da simptome alergije na kućne ljubimce mogu uzrokovati i dlakave životinje koje se ne linjaju.
   
 • IGRAJTE SE PAMETNO.
  Ako dijete odvedete u posjet prijatelju, pitajte imaju li kućne ljubimce kako biste bili spremni za liječenje alergije ako dijete razvije simptome.

Alergije na prašinu

Opis

Grinje se pojavljuju u česticama prašine koje se prirodno talože u vašem domu. Ta mikroskopska bića žive od mrtvih stanica kože, a skrivaju se u tkaninama poput jastuka, madraca, tapeciranog namještaja, pokrivača, tepiha i plišanih životinja.

Grinje su zastupljenije u vlažnim dijelovima vašeg doma i u ljetnim mjesecima. Međutim, ako živite u području s toplijom i vlažnom klimom, prisutne su cijele godine.

Outlined lightbulb with rays of light

JESTE LI ZNALI?

U prosječnom domu godišnje se može nakupiti gotovo 20 kilograma prašine.3

Savjeti za djecu s alergijama na kućne ljubimce

 • SMANJITE NAKUPINE PRAŠINE.
  Igračke i razne ukrasne sitnice pravi su magnet za grinje i ostale alergene. Vodite brigu o redovitom brisanju prašine vlažnom spužvom ili krpom i upotrebljavajte usisavač opremljen HEPA filterom ili dvostruku vrećicu. Svu dječju odjeću spremite u ladice i ormare tako da se u njoj nakuplja manje prašine.3
 • DOBRO SPAVAJTE.
  Da biste smanjili nakupljanje alergena, redovito perite svu posteljinu i pokrivače u vrućoj vodi (najmanje 60 °C).3 Uvijek poštujte upute za pranje. Usišite dječji madrac svaka dva tjedna ili za madrac i jastuk upotrijebite posebnu navlaku protiv grinja. Možete se odlučiti i za hipoalergene jastuke, madrace i namještaj.2
   
 • OPERITE PLIŠANE IGRAČKE U PERILICI RUBLJA.
  Izmet grinja s vremenom se može nakupiti na pahuljastim plišanim igračkama. Kako biste iskorijenili te mikroskopske alergene, plišane igračke redovito perite u vrućoj vodi. Također, dobro je ograničiti broj plišanih životinja u krevetiću na jednu ili dvije omiljene igračke kako bi dijete bilo izloženo manjoj količini grinja noću.2
   
 • RIJEŠITE SE TEPIHA.
  Tepisi su mekani i ugodni za mala stopala, ali istodobno su magnet i za mnoge alergije povezane sa zatvorenim prostorima , uključujući prašinu i prhut životinja i plijesan Razmislite o zamjeni tepiha parketom.2

Alergije na plijesni

Opis

Mikroskopske spore plijesni koje lebde zrakom poput peludi mogu biti okidač za alergiju na plijesan u djece. Unutarnje plijesni otpuštaju spore cijele godine, a skrivaju se na vlažnim mjestima poput podruma, kupaonica, praonica, tavana, hladnjaka i prozorskih daski. Budući da plijesan uspijeva u vlažnim prostorima, simptomi alergije na plijesan kod djece češći su u ljetnim mjesecima kad je vruće i vlažno.

Savjeti za djecu koja pate od alergija na plijesan

 • OČISTITE KUĆU.
  Spriječite nastanak plijesni redovitim čišćenjem kupaonice, praonice i podruma. Ne ostavljajte mokro rublje u perilici dulje vrijeme. Zavjese za tuš, kupaoničke pločice, fuge i namještaj perite proizvodima koji uništavaju plijesan i sprječavaju njenu ponovnu pojavu. U kupaonici upotrebljavajte perive kupaoničke tepihe.
   
 • UKLONITE VLAGU
  Pobrinite se da relativna vlažnost zraka u vašem domu bude niža od 50 posto. U mnogim prodavaonicama strojne opreme možete kupiti higrometar (mjerač vlage) za mjerenje vlažnosti zraka u vašem domu.3 Kada u zraku ima previše vlage, postavite ga na vlažna mjesta i u dječju spavaću sobu kako bi vlaga bila pod kontrolom.
   
 • OTVORITE PUT SUNČEVIM ZRAKAMA.
  Plijesan ne voli sunčevu svjetlost, zato držite zavjese ili rolete otvorenima tijekom dana, posebno u dječjoj spavaćoj sobi.
   
 • ODLUČITE SE ZA HIPOALERGENE PROIZVODE.
  Znoj može uzrokovati plijesan na jastucima, madracima i namještaju punjenom pjenastom gumom. Zato obvezno provjerite jesu li proizvodi označeni kao hipoalergeni .
Stacked pieces of paper with clouds on them inside a blue circle

Želite li biti spremni za pregled kod pedijatra?

Alergijski vodič za roditelje zbirka je važnih pitanja o alergijama za vašeg pedijatra kako biste bili spremni za sljedeći pregled.